Eräänä aurinkoisena syyskuun päivänä armon vuotta 2013 saapasteli nuori neitonen Helsingin keskustassa Sokoksen kupeessa sijaitsevaan alkomahoolia myyvään liikkeeseen aikeenaan prokuroida syysillan lämmikkeeksi luonteikasta punaviiniä...

Eräänä aurinkoisena syyskuun päivänä armon vuotta 2013 saapasteli nuori neitonen Helsingin keskustassa Sokoksen kupeessa sijaitsevaan alkomahoolia myyvään liikkeeseen aikeenaan prokuroida syysillan lämmikkeeksi luonteikasta punaviiniä. Aikansa viinien määrää taivasteltuaan neidon pelasti vaalea ja viisas nuori mies, joka kohteliaasti tarjosi apuaan.

“Tua noin,” epäröi neitokainen. “Jottai punaviint tarttis.”

“Jaaha, jaaha. Minkäslaista?”

“Nooo… Jottai ryhdikäst seurusteluu ko tuo ukko o tommane velttoilija. Vähä tua Vina Alpali tyyppist, ko mää tykkää tost Kran Reservast.”

“Selvä. Pysytäänkö me täällä Espanjan puolella vai saako olla muualtakin?”

“Tjaa, kai sillä nii väliks ol ko muumaalast o joka tapaukses.”

Nuorukaisen terävä katse selasi hetken kiiltävien lasipullojen rivistöjä kunnes se pysähtyi erääseen italialaiseen taidonnäytteeseen. Nuorukainen esitteli viinin neidolle sutjakkaasti, mainiten sen olevan jos ei kirjaimellista niin vähintäänkin periaatteellista sukua neidon mieliviinille, ja hymyili odottavasti.

“Juu jaa,” kommentoi neitokainen.

“Sitten jos mennään tänne uuden maailman puolelle, meillä olisi tällainen kiinalainen punaviini.” Nuorukainen viittelöi energisesti kohti pulloa, jonka punainen etiketti toi mieleen amerikkalaiset öljypohatat. “Meille ei paljon näitä kiinalaisia tulekaan, koska kulutus on siellä niin suurta.”

“Nii sää meinaat ettei net kerkiä tän ast?” arvasi neito. “Tua noin,” jatkoi hän huultaan purien. “Nonnii… No jos… No mikä ettei, sai’ ylipuhutuks, mää katton jos tää kävis lämmikkeest,” päätti hän lopulta ja kiitti nuorukaista avusta.

Juu ei mittän, kovast vua kiitoksii Jarnol.


Kiinalaiset viinit eivät aiemmin olleet käyneet mielessä ollenkaan, mutta Dynastyn Jinwangchao on penteleen hyvä punaviini: sopivan tamminen ja hitusen karpaloinen kitalaesta kadotessaan. Hapokas se on muttei liian paljon tämän neitokaisen makunystyröille. Kuvittelisin syöväni jopa jonkin sortin lihaisaa risottoa, kun tämä viini on pöydässä.

Eikä muute yhtää paskemp Led Zeppelini kans.