Lienee yksi asia, josta humanistit ja luonnontieteilijät voivat olla varauksetta samaa mieltä: opiskelu, kuten mikä tahansa muu työ, syö aikaa kirjojen vapaaehtoiselta lukemiselta. Pahimmassa tapauksessa lukemisen taito rapautuu emmekä enää osaa keskittyä pitkiin teksteihin ilman punakynää, alleviivaustussia ja avointa hakukonetta, jolla tarkistaa kirjoittajan lähdeluettelon luotettavuus.

Onneksi on kirjasto, tässä tapauksessa Helmet, ja kirjastolla lukuhaaste. Viisikymmentä erilaista ehtoa ohjaa lukemaan kuhunkin sopivan kirjan, tai vaihtoehtoisesti voit kokeilla bingoversiota eli viivata yli aina yhden ehdon, kun lukemasi kirja täyttää sen. Tyyli vapaa! Olen itse sitoutunut useampana vuotena lukemaan myös niin-ja-niin-monta kymmentä kirjaa Goodreadsin haasteessa; vuoden lopuksi sivustolta saa sähköpostilla linkin oman lukuvuoden yhteenvetoon, johon on koottu kaikenlaista kivaa tilastotietoa.

Tänä Suuren Muinaisen vuonna 2018 ajattelin yhdistää nämä kaksi – tai no, lähinnä ajattelin etsiä lukuinspiraatiota Helmetin haasteesta ja hyödyntää luetut kirjat Goodreadsin haasteen tavoittelussa.

Nappasin itselleni sekä yksinkertaisemman että tilastoja sisältävän taulukon Helmetin Google Drivesta siinä toivossa, että listaholistina kokisin etenkin jälkimmäisen täyttelyn erityisen motivoivana (linkit ja ohjeet taulukoiden kopiointiin löytyvät haastesivulta). Pyrin arvioimaan lukemani kirjat lyhyesti myös suomeksi (n. 3-5 kirjaa yhdessä merkinnässä), vaikka lukisin ne tai muuten kirjoittaisin niistä englanniksi.

Sivupalkissa on blogeille tarkoitettu osallistujabanneri, jihuu! Oma bloginihan on varsin tuore ja täytteiltään vähäinen, mutta haasteen seuraaminen korjannee asian melko pian.