Eli miten varmistat, että kannat aina vähintään yhtä kirjastoa mukanasi etkä enää koskaan joudu poistumaan sulkemisajan koittaessa.

Helmetillä oli vuosia sitten käytössä Androidillekin saatavilla oleva mobiilisovellus, jolla pystyi hakemaan, varaamaan ja uusimaan lainattavia teoksia. Se lopetettiin eikä uudesta sovelluksesta ainakaan vielä silloin ollut varmaa tietoa, mikä oli hyvin harmillista. Koska oma kirjaston suurkuluttajuuteni väheni muutenkin tämän jälkeen (kiitos syventävien opintojen), äkkäsin uuden sovelluksen olemassaolon vasta kaverini käytettyä sitä lainojensa uusimiseen Finnconin aikana.

Uusi, upea Taskukirjasto

Kirjastoverkon aluevaltaus mobiilisovellusten saralla on selkeästi edeltäjäänsä kehittyneempi Taskukirjasto. Kun olet kerran kirjautunut kirjastokorttisi numerolla ja pin-koodilla, sovelluksella onnistuvat kirjaston toiminnoista tärkeimmät: lainojen tarkistaminen, niiden uusiminen ja aineiston varaaminen. Kirjastojen aukioloajat ja yhteystiedot on myös sisällytetty sovellukseen, ja siltä saa henkilökohtaisia lukusuosituksia lainojen perusteella, joita voi tallentaa suosikkilistalle muiden mielenkiintoisten opusten lisäksi.

Muita hyödyllisiä ominaisuuksia ovat itselleni täysin uusi ja tuntematon mahdollisuus lainata omia lainoja kavereille, kätevä sovelluksen toimiminen kirjastokorttina ja oman sijoituksen näkyminen varausjonossa. Taskukirjasto on saatavilla Androidille, iOSille ja Windows Phonelle kunkin omasta sovelluskaupasta.

Taskukirjastoa on paranneltu sen betaversion julkaisun jälkeen, mutta jotkin lievästi ärsyttävät kompastuskivet vaivaavat sovellusta edelleen. Se on hidas toimimaan eikä jostain syystä näytä haetun kirjailijan kaikkia teoksia, vaikka ne teoksen nimellä haettaessa löytyvät järjestelmästä. Lisäksi ainakin Android-luurissa paluu toisinaan heittää epäloogisesti ulos sovelluksesta sivuvalikon avaamisen sijaan.

Nämä ongelmat ovat suurimpia havaitsemiani mutta eivät loppujen lopuksi niin kovin merkittäviä, joten säästän yksityiskohdat ja pikkuvirheet Helmetille menevään palautteeseen. Keräilen listaa pienistä bugeista ja mieleen tulevista parannus- ja kehitysehdotuksista, koska olisi suoraan sanoen ihan hemmetin sääli, että Taskukirjasto edeltäjänsä tapaan katoaisi.

Mistä niitä e-kirjoja oikein saa?

Olin e-kirjojen markkinoille tulon jälkeen hyvin pitkään sähkökirjavastainen (en vieläkään pidä termistä ‘sähkökirja’) ja lämpenin niille kunnolla vasta jokunen vuosi sitten. Amazonin e-kirjakaupan ja lukuohjelman Kindlen ilmaiskirjoista (suurin osa englanniksi) löytyy paljon roskaa, viihdettä ja oikeasti laadukasta kirjallisuutta, jota olen kahlaillut läpi kaivatessani nopeaa luettavaa.

Helmet on ottanut e-kirjat valikoimiinsa kahden palvelun kautta, joihin voi kirjautua kirjaston asiakkaana; nämä ovat Ellibs ja OverDrive, joista löytyy e- ja äänikirjoja pääosin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi – joskin myös muunkielisiä teoksia, mm. kiinaksi ja venäjäksi, on saatavilla ainakin OverDrivessa.

HUOM: Useimpien lukuohjelmien käyttö vaatii Adobe ID -tunnusta, koska lainattava aineisto on tekijänoikeussyistä suojattu DRM-tekniikalla. Tunnuksen voi luoda itselleen ilmaiseksi.

Kirjastoverkko on toiminut mielestäni äärimmäisen fiksusti ja julkaissut kirjallisten ohjeiden lisäksi ohjevideoita verkkopalveluidensa käyttämiseen. Niitä ei tosin vieläkään ole tekstitetty edes suomeksi. YouTube-kanavan listalta löytyvät ohjeet sekä OverDrive- että Ellibs-aineistojen käyttöön, varausten ja lainausten tekemiseen ja kummankin aineiston lukemiseen tarkoitetun sovelluksen asentamiseen.

Ellibsin kanssa käytettävä Bluefire Reader käy myös OverDrivesta lainattujen teosten lukemiseen, joskin suosin OverDriven omaa sovellusta. Useimpia lainattuja e-kirjoja voi toki lukea myös selaimessa, ja esimerkiksi Ellibsin äänikirjojen kuuntelu onnistuu vain sitä kautta.

Toistaiseksi ainoastaan OverDrivesta lainattujen teosten tiedot näkyvät Helmetin omilla verkkosivuilla käyttäjän tiedoissa, ja vain Overdrivessa olevan aineiston lainaaminen, uusiminen ja varaaminen onnistuu verkkosivujen kautta. En osaa sanoa, milloin vastaava saadaan käyttöön Ellibsin kanssa puhumattakaan siitä, että e-aineiston hallinta onnistuisi yksinomaan Taskukirjastossa.

E-aineiston lainaustietojen saaminen sovellukseen on kuulemani mukaan työn alla.


Ellibs

Mitä: Kauno- ja tietokirjallisuutta kaiken ikäisille enimmäkseen suomeksi ja ruotsiksi, tietokirjallisuutta myös englanniksi. Äänikirjoja suomeksi.

Missä voi lainata / varata / uusia: Ellibsin verkkosivuilla osoitteessa www.ellibslibrary.com. Ellibsiin kirjaudutaan Helmet-kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Lainatut teokset löytyvät ja niiden hallinta tapahtuu Omassa kirjahyllyssä.

Montako lainaa / varausta yhtä aikaa: 5 lainaa ja 7 varausta. Laina-ajat e-kirjoille 1 tai 14 vuorokautta. Lainan voi yleensä palauttaa ajoissa.

Millä lukea: Bluefire Reader, OverDrive-sovellus, Adobe Digital Editions, yleisimmät selaimet.


OverDrive

Mitä: Kauno- ja tietokirjallisuutta sekä sarjakuvia enimmäkseen englanniksi; paljon lasten- ja nuortenkirjoja. Aineistoa myös muilla kielillä. Äänikirjoja englanniksi.

Missä voi lainata / varata / uusia: Joko Helmetin verkkosivuilla, OverDriven sivulla osoitteessa www.overdrive.com tai sen sovelluksessa. OverDriven palveluihin kirjaudutaan Helmet-kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla; Helmet on listattu nimellä Helsinki City Library. Sovellus on saatavilla iOS:lle, Androidille, Chromebookille, Windows Phonelle, Windows 8:lle ja 10:lle sekä Kindle Fire HD -laitteeseen.

Montako lainaa / varausta yhtä aikaa: 5 lainaa ja 5 varausta. Laina-ajat e-kirjoille 7 tai 14 vuorokautta. Lainan voi yleensä palauttaa ajoissa.

Millä lukea: OverDrive-sovellus, yleisimmät selaimet, Bluefire Reader.